Nyhetsarkiv

MED BRYGGENS VENNER TIL BRUGGE OG ANTWERPEN PÅ KULTUR- OG MATFEST


Tekst: Ole Røsholdt, turdeltaker


I år var det Brugge og Antwerpen som var målet for vårturen til Bryggens Venner. Det var andre gang Bryggevennene besøkte Brugge. Naturlig nok, for denne perlen blant Belgias byer rommet lenge ett av de fire viktige Hansa-kontorene, på linje med Bergen. Brugge og Bergen var altså «kolleger». Men det må sies at mens de rike kjøpmennene og deres agenter dro til Brugge for å selge og kjøpe luksusvarer i selskap med italienske handelsfyrster, så var det helst fotfolket som kom til Bergen, der tørrfisk og fiskeolje skulle omlastes for eksport. Brugge var nemlig i middelalderen Vest-Europas viktigste handelssenter. I dag er det en godt bevart middelalderby, med sine stille kanaler og trange gater, der forsirede fasader med trappegavler om kvelden skaper en nesten uvirkelig stemning.


I bussen fra Amsterdam til Brugge prøvde undertegnede å gi et inntrykk av Brugges historie og byens betydning for Hansa-kjøpmennene. Men selve turprogrammet begynte neste dag i Brugge. Der møtte vi norskfødte og norsktalende Per Soltvedt, som fulgte oss gjennom tre dager og gav oss artige innblikk i belgisk tradisjon og levesett – ikke minst et intenst forhold til øl og sjokolade! Sjokolademuseum og byens eldste bryggeri var populære innslag i programmet – inkludert smaksprøver!


Selvsagt måtte vi få med oss en båttur på Brugges fascinerende kanaler. Og to glimrende lokale guider gjorde oss kjent med Brugges historie og hemmeligheter – her oppstod bl.a. verdens første børs. En sightseeing som for mange ble ett av turens høydepunkter!


Søndag opplevde vi Antwerpen, «Hansa-huset», den storslåtte katedralen og den enorme havnen. Per Soltvedt geleidet oss trygt gjennom snirklete gater og lugubre havnestrøk og klarte til og med å lose hele gjengen tvers gjennom halsende løpere i Antwerpen Maraton. Besøket i Antwerpen ble avsluttet med en herlig avslappet time med vafler og kaffe i Sjømannskirken .


Turen hadde, som man forstår, mange høydepunkter. For meg ble dette likevel en matfest, som ingen tidligere Vennetur. Hvert eneste måltid var en fest, gode restauranter, utsøkte, ofte lokale retter. Toppen ble nådd med lammefileten på Restaurant Florentinien. Vel blåst, reisekomité!


Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB