Nyhetsarkiv

JULEMØTET 29. NOVEMBER 2017. MARIAKIRKEN VAR FYLT TIL RANDEN AV FORVENTNINGSFULLE BRYGGEVENNER

Mariakirken er Hanseatenes og Bryggens Venners kirke, Hva er vel ikke mer naturlig enn å starte julemøtet der? Det er nå blitt tradisjon, og det er ikke tvil om at mange Bryggevenner allerede er begynt å glede seg til neste års julemøte.


Fakler foran inngangen til Mariakirken ga den rette stemningen. Klokken 18.30 åpnet kantor Karstein Askeland med vakkert orgelspill før styreleder Janicke Runshaug Foss ønsket de mer enn 200 medlemmene velkommen.


Temaet for kvelden var Reformasjonen, men hun pekte på at vi også måtte se fremover og få med de unge – de som skal ta vare på våre kulturminner i fremtiden. Hun gledet seg over å kunne ønske Biskopshavn jentekor velkommen. Det var en opplevelse å se og ikke minst høre de unge jentene synge.

På syddøren banket det hardt. Martin Luther kom inn og lurte på om han var i Bergen, byen som var utpekt som Norges Reformasjonsby 2017. Var dette virkelig «die Mariakirche»? Vår kjære Tryggve Fett, utkledd som Martin Luther, ga oss på tysk/norsk et faglig og morsomt innblikk i Martin Luthers liv, lære og hva han var kritisk til.


Våre medlemmer er tydelig glad i Mariakirken, og kollekten endte opp med kr 9227. Bryggens Venner doblet det innkomne beløpet, og kr 18452 ble således overlevert fra Bryggens Venner til Mariakirken.  Beløpet er øremerket opprustning av Mariakirkens cembalo.

I samlet flokk gikk vi til Kongesalen på Radisson Blu Royal Hotell Bryggen, der styreleder Janicke Runshaug Foss igjen tok ordet. Hun introduserte prosjektleder Ragna Sofie Grung Moe, som fortalte oss om Reformasjonsbyen Bergen.  31.10.2017 var det 500 år siden den tyske munken Martin Luther offentligjorde sine berømte avlatsteser i Wittenberg. Det var avlatshandelen i den katolske kirke som opprørte ham mest av alt. I 1526 mottok erkebiskop Olav Englebrekson i Nidaros de første klagebrev om at lutherske tendenser gjorde seg gjeldende i Bergen.


Bergen var utpekt til Norges Reformasjonsby 2017, og dette ble markert 3. – 7. mars med Luther-festdager. Grung Moe fortalte om de mange aktiviteter som ble gjennomført med det formål å informere og synliggjøre vårt felles lutherske verdigrunnlag. Til sammen var det 40 arrangementer med til sammen 5.500 publikummere.


Etter å ha takket Grung Moe, Karstein Askeland og Tryggve Fett med en flaske vin, ble tørrfiskretten «Bryggen 1564» servert.  Også denne gangen smakte den fortreffelig.


Bryggens Venners julequiz ble delt ut, og det ble et lag rundt hvert bord. Svarene ble rettet av laget på nabobordet, og de heldige vinnerne fikk marsipangris i premie. I år var spørsmålene en god blanding av kunnskap om Martin Luther, kirker, helgener og verdensarvstedet Bryggen.


Etterpå ble det loddtrekning med mange gode premier. Det ble delt ut gevinster som vin, bøker, reiser og til og med noen flotte, hjemmestrikkede gaver som bidrag fra et av våre medlemmer.


Kvelden ble avsluttet med «Deilig er jorden» før styreleder Janicke Runshaug Foss takket for en fin kveld og ønsket alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År.


Tekst: Rita Bakken Larsen, Bryggens Venner

Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB