Nyhetsarkiv

En fullsatt Mariakirke var rammen rund Bryggens Venners julemøte 8. desember 2016.

En fullsatt Mariakirke var rammen rund Bryggens Venners julemøte 8. desember 2016.


Vi må ha et skikkelig julete Julemøte i Bryggens Venner  i år, sa vårt kjære Seniormedlem Kjell Moberg (84) – ”Åh eg ve vere med! ”Ja – slik ble det!


Han gir seg ikke – den gode hedersmann – og glade er vi for det! Så satte han og hele Programkomiteen (PK) i gang. Og ”Julete” ble det!


Oppmøte i Mariakirken kl. ti på syv. Vi ble mottatt av tidsriktige, utkledde Hanseater – og vandret inn til vakkert orgelspill av Kantor Karstein Askeland.

Styreleder Janicke Runshaug Foss ønsker velkommen, men blir avbrutt av høylydt, tysk samtale fra ”bakrommet”-   her samtaler hanseatene og nordlendinger om tørrfisken.


Inn kommer den tyske kjøbmann, som henvender seg – på  tysk – til publikum.


I fulle ”pontifikalier”står våre gode kjøbmann Kjell og skal fortelle litt om Mariakirkens historie, men først en salme: ”Gjør døren høy….”


Før han kommer skikkelig i gang med sin historiefortelling, lyder vakker, nærmest gregoriansk, sang fra bak i kirken.

Inn kommer historiker Alf Tore Hommedal, som på ca 15 minutter klarer å fengsle Bryggevennene med god informasjon om Mariakirken – en fremragende opplevelse og en meget dyktig sanger. Stor takk til Alf Tore for innsatsen!


Så sang vi ”Det kimer nå til Julefest…”. Deretter vakkert postludium.


Kollekten skal denne gang gå til kirkens Cembalo. Vi fikk inn kr. 7.500, og Bryggens Venner bidrar med et tilsvarende beløp.


Avmarsj til Kongesalen på Radisson Blu Royal Hotell Bryggen.


196 av våre medlemmer deltok på dette spennende julemøte, som var fylt opp med gode opplevelser.


Styreleder Janicke hilste igjen alle og orienterte kort om 500-års jubileet for Martin Luther og reformasjonen som feires i mars 2017.


Kjell Moberg orienterte om sitt ”hjertebarn ”Tørrfisken.

Tørrfisk som råstoff er kanskje brukt så langt tilbake som 3-4 tusen år!

Tørrfisken redder folk fra sult og nød, og allerede fra 1191 har vi de første nedtegninger om dette produktet, som er verdenskjent. Mange er de historier vi kan fortelle fra sydligere strøk – rundt Middelhavet. På det meste utgjorde tørrfisk over 80% av all utenlandshandel – langt mer enn oljen i dag.

Svolvær er tørrfisken vugge.

Gjennom Kåre Espolin Johnsons bilder forstår vi arbeidet med alt fra fangst, bearbeiding, frakting og salg, før videre eksport til det internasjonale markedet.


Denne historien fikk og den Kongelige Familie servert ved sitt besøk på Bryggen i sommer – av hvem andre enn Kjell Moberg. De fikk også smake, så nå har Kjell omdøpt retten til ”Den kongelige Tørrfiskrett Bryggen 1564” – et HMS produkt: Helse – Miljø – Sikringskost. Denne retten ble så servert til godt fornøyde medlemmer.


Bryggequiz ble delt ut, og det var ett lag per bord. Svarene fra de respektive lagene ble gjennomgått av nabobordet og vinnerne fikk marsipangris i premie.


Morsomt og gøy og selvfølgelig litt nyttig kunnskap om Bryggen, tørrfisk, klostre, Mariakirken og vår egen forening. Takk til Janicke Larsen, som hadde  laget quizen.


Loddtrekning i regi av Kjell er alltid vellykket, slik også denne gangen, hvor vi hadde mange og fine premier, primært vin.


Kvelden ble avsluttet med Deilig er jorden – en verdig avslutning på en vellykket kveld.


Styreleder Janicke takket Kjell og Programkomiteen for kveldens arrangement, styret for flott innsats og ønsket alle en riktig God Jul og Godt Nytt År.


Tekst: Petter Andreas Visted, Bryggens Venner


Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB