Nyhetsarkiv

MIDDELALDERRUINENE PÅ BRYGGEN VAR TEMA PÅ BRYGGENS VENNERS JULEMØTET 8. DESEMBER 2015

Tradisjonen tro avholdt Bryggens Venner sitt Julemøte i Kongesalen på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen tirsdag 8. desember. Nærmere 170 Bryggevenner deltok på møtet, som var spekket med spennende og gode opplevelser.


Styreleder Janicke Runshaug Foss ønsket velkommen og fortalte at målet med møtet var at Bryggevenner skulle hygge seg sammen. Bybanediskusjonen var ikke på kveldens agenda, men Runshaug Foss opplyste om at Bryggens Venner sammen med andre aktører markerer Nei til Bybane over Bryggen! 20. februar 2016 kl. 15.00 til 16.00. Hun oppfordret medlemmer til å sende epost til kontakt@bryggensvenner.no, med innspill til personer som kan holde appeller, underholde eller bidra på andre måter før og under markeringen.


Mange var kommet for å høre arkeolog og rådgiver Heming Hagen hos Byantikvaren fortelle om Middelalderruinene på Bryggen – fra mørtel og gråstein til historisk gull. Ledsaget av en rekke bilder, kart og rekonstruksjoner tok Hagen for seg flere ruiner i og rundt Bryggen som folk kjenner lite til.


Steinbygninger som er gått ut av bruk var en økonomisk ressurs. Som eksempel viste han til at steiner fra Hamar Domkirke ble brukt sekundært i andre bygg. Likeså ble steiner fra Lysekloster brukt i Håkonshallen.


Ruiner er en kilde til kunnskap, men over bakken blir de utsatt for slitasje av vær og vind. Ruinene bør derfor helst bli holdt under bakken/være tildekket for å bli bevart og ikke nedslitt.


Norge lå i periferien av den europeiske steinbyggertradisjon, og bare Kongen, noen geistlige og svært rike personer kunne bygge i stein. Fra 1100-tallet ble kirkene også bygget i stein.


På 1300-tallet var Bergen Nordens største by med ca. 10.000 innbyggere og flere steinbygninger. Mange av ruinene etter disse er kanskje ikke godt nok undersøkt, som:

  • Katarina hospitalet – 1200
  • Lavranskirken
  • Maria Gildeskål
  • Lagmannsstova
  • Schøtstuene – ca. 1280
  • Peterskirken – nevnt i 1183
  • Nikolaikirken – nevnt i 1160
  • Steinkjellerne og brannkjellerne
  • Rådhus- og vinkjellerruinene


Rådhus- og vinkjellerruinene på Bryggen finnes under parkeringshuset i Rosenkrantzgaten. De ble arkeologisk undersøkt i 1908/09 og 1978/82 og ble første gang omtalt i skriftlige kilder ca. 1315.  Foruten Bergen var det bare Visby og Stockholm som hadde rådhus med vinkjeller. Foruten vinkjeller og rådstue fungerte bygningen også som rettslokale, fengsel og børs. Hanseatene tok over litt før 1437 og rådhuset ble flyttet 1558-61 til «Gamle Rådhus» i Vågsbunnen.


Styremedlem Gerhard A. Runshaug takket for et spennende foredrag, instruktive bilder og masse ny kunnskap før Bryggevennenes kunnskap ble testet med en morsom og lærerik Bryggequiz.


9.-12. juni 2016 skal Bergen igjen være vertskap for Hansadagene med Haakon S. Vatle som prosjektleder. Vatle holdt et ”fyrverkeri” av et foredrag og vi fikk et godt innblikk i hvordan Hansadagene blir med et variert og spennende program tilpasset barn, ungdom, matelskere, næringsliv, kunstnere – ja, alle typer mennesker. Arrangementet har fått slagordet: ”Past is Future”.


Etter Vatles innlegg ble den herlige tørrfiskeretten «Bryggen 1564» servert med tilbehør. Loddtrekning i regi av Kjell Moberg er alltid vellykket, og det var mange og fine premier.


Til slutt ble det både Bryggesang og Deilig er jorden sunget som avslutning på en vellykket kveld.


Petter Andreas VistedKommentarer er lukket.

Følg oss på FB