Nyhetsarkiv

Nye Hansabyopplevelser for Bryggens Venner


Nye Hansabyopplevelser

Tekst: Reidun BorgmannI april 2014 dro 50 Bryggevenner på ny reise i hansabyenes historie. Målet var Rostock, Wismar
og Stralsund. Utmerkede reiseledere var Ragnar Waagebø,Connie Moberg og Gerd Marit Grinde.

På vei til Rostock, hvor vi skulle bo under turen, fikk vi en rundtur i Potsdam som i nydelig vær bød på
flotte slott og nydelige parker, bl.a. Sans Souci, hvor viinntok lunsj i paviljongen Drachenhaus.

Underveis kåserte Ole Røsholt i kjent engasjerende stil;han begynte på en innføring i  hansabyenes historie, deres vekst og fall, og mer skulle følge senere . Videre mot Rostock gikk ferden gjennom nokså kjedelig landskap , hvilket, sammen med en kraftig lunsj og litt vin, førte til at praten stilnet.
Radisson Blu i Rostock skulle vise seg å være et bra hotell for oppholdet. Buffeten ankomstkvelden smakte godt, og frokostene var gode.

De neste to dagene besøkte vi henholdsvis Wismar og Stralsund. Byene har mange felles trekk: De ligger begge til Østersjøen og fikk bystatus tidlig på 1200-tallet. Begge hadde behov for beskyttelse mot piratene i Østersjøen, og gikk derfor i 1259 med i Hansaforbundet.Videre står byene på FNs verdensarvliste, hvilket skyldes godt bevarte bykjerner fra middelalderen, og at oppbyggingen
etter bombingen under 2.verdenskrig tok hensyn til og fulgte de opprinnelige byplanene.

Wismars imponerende torv, for øvrig et av de største i Nord-Tyskland, er omgitt av interessante bygninger. Rådhuset i sengotisk/klassisk stil har en kjeller som inneholder et fint bymuseum under imponerende  hvelvinger. Fra denne bygningen ble det i Hansatiden solgt salt og ull. En paviljong på torvet inneholder byens gamle brønn med interessante utsmykninger; historien sier at
dersom borgermesteren ikke var fornøyd med borgernes vandel og handel stengte han vannet, hvilket var katastrofalt spesielt for ølbryggerne i byen! På torvet ligger også restauranten
«Alter Schwede» i et såkalt gavlhus fra 1380. Navnet kommer fra tiden(1648-1803) da Sverige hadde herredømme over store deler av Mecklenburg-Vorpommeren.

Wismar har tre store kirker, hvorav kun den ene, St.Nikolai fra 1300-tallet, kom uskadd fra 2.verdenskrig. Dette var de sjøfarernes kirke.  Den gruppen som ble guidet hit fikk for øvrig en uventet flott opplevelse, da guiden, som var hasteinnkalt i den egentlige guidens fravær, bød på en
improvisert orgelkonsert – så var han da også egentlig organist!


De to andre kirkene, bygget i murstein og påbegynt på 1200-tallet, ble begge betydelig ødelagt under krigen. Av den ene, St. Maria, står bare et flott 80 m høyt klokketårn tilbake, men med ruiner som forteller hvilken enorm kirke dette har vært.  Den andre, St. Georg, ble tilnærmet ruin, men er siden 1990  såpass gjenoppbygget at det nå holdes konserter og kunst-utstillinger i kirkerommet.

Etter lunsj var det litt fritid man kunne bruke til vandring i den interessante og hyggelige byen, men været var såpass utrivelig at de fleste søkte tilflukt i «Alter Schwede» ! Dagen ble avsluttet med en deilig middag i «Restaurant Ratskeller Rostock».

Stralsunds bykjerne har nok et større preg av middelalder enn Wismar.  Vi merket oss også et idyllisk og vakkert boligområde med godt bevarte bindingsverkshus fra 17-1800 tallet;  dette og andre betydelig eldre og interessante bygninger ble heldigvis ikke ødelagt da byen ble bombet ved en feiltagelse i krigens siste fase. Kanskje det var (noe av) grunnen til at den  opprinnelige byplanen ble beholdt under gjenoppbygging og rekonstruksjon, slik at byen i dag har det fine middelalder -
preget turister og innbyggere kan glede seg over.Innbyggerne feirer fortsatt Sveriges kong Gustav Adolf som i 1630 reddet byen fra fiender – en flott byste med tilhørende  inskripsjon står i en imponerende bygning på det ene av byens to torv.

Som Wismar sliter Stralsund med nedgangstider og høy arbeids-ledighet. På slutten av DDR tiden var den 20%, men er dog bedret til 12%. En viss optimisme råder, kunne guiden fortelle, og byen
ligger gunstig til som inngangsport til Rugen – et yndet ferie-område. Turisme betyr svært mye for disse byene. Som avslutning hadde vi en båttur på havnen – oppmerksomheten ble nok først og fremst rettet mot et stort skipsverft som nettopp hadde gått konkurs – illustrert ved 3 åpenbart uferdige store ferjer bestilt av danske DFDS.


Siste dagen var viet Rostock.
Byen fikk bystatus i 1218 og kom tidlig med i Hansaforbundet.Rostock ble en meget rik og mektig by, grunnlagt på handel spesielt med ull, pels, honning og salt. Storhetstiden var på 1200-tallet.
Nord-Europas eldste universitet ligger her, grunnlagt allerede i 1419. Hovedbegivenheten denne dagen var mottagelse i rådhuset ved selveste overborgermesteren Roland Methling. Han snakket lenge og varmt om de gamle båndene mellom Nord-Tyskland, representert ved hansabyene, og Norge, spesielt Bergen, selvfølgelig. Vi fikk bl.a. høre at vanskelige tyske gutter ble sendt til Bergen for å lære et håndverk. Samtidig stod Bergen langt nede på rangstigen over hansabyene!
Janicke Runshaug Foss takket for mottagelsen, hilste fra Bergens  ordfører Trude Dreveland, og overrakte et trykk av Audun Hetland, «Oversvømmelse på Bryggen» ,samt en bok om Bryggen og Bergen.  Det vanket også gaver fra overborgermesteren.

Deretter var det omvisning i rådhuset. Bygningen har fortsatt deler av den opprinnelige som er fra 1200-tallet, den ligger flott til på Neuer Markt, med en elegant fasade i rosa barokk!
Den påfølgende byvandringen gikk bl.a. til den imponerende universitetsbygningen, men det fineste var kan hende klokkespillet og uret på Marienkirche – et klenodium fra 1472 som viser både
klokkeslett og kalender!
For øvrig var hovedgaten, Krøpelinerstrasse, pyntet til påske med boder som hadde fristelser for både øye og gane – som bare tyskere kan!

Oppholdet ble avsluttet med en bedre lunsj i et nyrestaurert gammelt hus,Zwanzig 12. Der ble vi underholdt av to fremragende unge kvinnelige musikere, en sopran og en fiolinist, som fremførte viser og sanger både fra Skandinavia og Tyskland. En virkelig flott avslutning på en innholdsrik tur.Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB