Nyhetsarkiv

Bryggens Venner drar til Italia i tørrfiskens fotspor
INVITASJON TIL TUR FOR BRYGGENS VENNER 16. – 19.april 2015


Vi har med dette gleden av å invitere til den årlige turen for Bryggens Venner. Denne gangen har Reisekomiteen fått styrets tilslutning til å følge «tørrfisksporet» til den østlige delen av Nord-Italia, nemlig til Veneto og naboregionen Trentino. Ved siden av å utforske tradisjoner knyttet til tørrfisken og å nyte tørrfiskretter i området, er det et hovedmål å besøke Venezia.


Veneto:Veneto er en region i nordøst-Italia. Den består av provinsene Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia, Verona og Provinsen Vicenza. Hovedstaden er Venezia. Regionen grenser i nordøst til Friuli-Venezia Giulia, i nordvest til Trentino-Syd-Tirol, i vest til Lombardia og i syd til Emilia-Romagna.

Historisk tilhørte området Republikken Venezia, og utgjorde dennes terra firma. I 1797 kom størstedelen av området under Østerrike, og i 1867 ble det en del av det nylig grunnlagte Kongeriket Italia.

Tynn fisk til Venezia: Baccala alla vicentina

Tørrfiskråvaren ser veldig forskjellig ut i Veneto/Venezia- området, sammenlignet med Liguria og i Sør-Italia, ettersom Veneto vil ha den tynneste tørrfisken som har gytt før den fiskes, dvs. ragno-kvalitet (ragno betyr edderkopp og slik ser den ut også dersom man bruker litt fantasi).

Denne råvaren blir strimlet som spaghetti og most sammen med andre ingredienser til den kjente Baccalà alla vicentina eller til ulike forretter.

Baccala alla vicentina er for øvrig en av fem italienske nasjonalretter i følge EuroFIR (European Food Information Resource).

De bruker for øvrig tørrfisk til mange andre retter også, men de moste rettene er deres regionale kjennetegn. Tørrfisken er lansert som et av deres fire regionale kjerneprodukter for matkulturen, dvs. tørrfisk, polenta (maismel), ris og bønner.


Dag for dag:

Torsdag 16. april:


Montagnana

Avreise fra Bergen kl. 11.55 via Amsterdam, ankomst Venezia kl. 14.30.

Transport til Hotel Aldo Moro i Montagnana.


Fredag 17. april:

Rovereto i TrentinoApril er ikke en tid på året da det tradisjonelt skjer mye mht. tørrfisk i Italia, bortsett fra at mange spiser den på fredager. Festival-perioden er på høsten når årets nye tørrfisk har ankommet. For å kompensere for dette har vi valgt å legge turen fredag til byen Rovereto litt lenger nord. Her har vi kontakt med et «Broderskap for tørrfisk» som har tatt på seg å lage et eget, spesielt opplegg for Bryggens Venner, nesten en liten mini-festival. Vi vil få omvisning i byen, som har en spennende historie, besøke et firma som vanner ut tørrfisk, (meget viktig i Italia, ja, faktisk en egen kompetanse), spise en berømt tørrfiskrett, Baccalà alla Vicentina. Etter lunsj på en utsøkt restaurant, vil vi besøke et destilleri som lager noe av det mest utsøkte av italiensk grappa – ikke lenger noe fuselstinkende og grumsete, men et meget vel utviklet produkt. – Etter bedriftsbesøket, returnerer vi til hotellet og spiser middag der.


Lørdag, 18. april:

Dagen er viet Venezia. Bussen tar oss inn til byen, dvs. til fastlandssiden. Vi vil få en ca. 2 timers byvandring på formiddagen som avsluttes med en gondoltur. Vi vil spise lunsj ca. halv to på en spennende, ny restaurant i et tradisjonsrikt lokale midt i byens historiske senter.


Ved 5-tiden går bussen tilbake til hotellet. Om kvelden vil vi ha en stor avslutningsmiddag på hotellet og de viser oss hva de er gode for når det gjelder tørrfisk og andre spennende retter.Søndag, 19. april:

Azienda Agricola Molon
Vi pakker for hjemturen om morgenen. Vi vil ha god tid til flyavgang og på veien til flyplassen stopper vi på Azienda Agricola Molon, ca. 35 km fra flyplassen. Her skal vi besøke en vinprodusent og smake på et stort utvalg av produktene, samt et utvalg av lokale oster. Vi avslutter besøket med en velsmakende lunsj før vi setter oss i bussen og drar hjem. Flyavgangen er kl. 17.00


Generelt:

Prisen for turen er kr 10 700 og er basert på pris for dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er kr. 700.


Turen er basert på 40 deltakere, inkludert reiselederne. Det blir ikke aktuelt å øke deltakerantallet da flyselskapet ikke vil reservere for større gruppe.


Fly, hotell, transport, utflukter og alle måltider er inkludert. Til lunsj er det beregnet 1 glass vin og 2 til middag. Ut over dette gjør den enkelte opp for seg selv.


Frist for bindende på melding er

20. september.


Påmelding skal skje til Ferie Reiser Bergen AS, v/gerd.marit@frbergen.no eller telefon 55 32 32 00. Som vanlig blir påmeldingene registrert i den rekkefølge de kommer inn. Første delbetaling, kr. 4 000,  faktureres ved påmelding.


Vi tar forbehold om endringer i prisen pga. økte skatter, avgifter og/eller vesentlige valutaendringer.


Reisekomiteen, som består av Gerd Marit Grinde, Ketil Natvik, Ragnar Waagbø og Connie Moberg håper på god oppslutning om opplegget.


Velkommen

For styret i Bryggens Venner


Janicke Runshaug Foss
Les invitasjonen som pdf her!

Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB