Nyhetsarkiv

Raff sofaprat og samling på The HUB på Bryggen

I forbindelse med Raff Designuke inviterte Bryggens Venner og Raff utstillerne og representanter for bryggemiljøet til sofaprat på Bryggen fredag den 31. august 2012.


Raff sofaprat handlet om mer enn tradisjonell design

I Dramshuset på Bryggen diskuterte politikere, representanter fra Bryggen og designmiljøet ”Samtid som en del av Bergens ansikt utad – hvordan forene fortid og samtid?”


Panelet bestod av Byråd Gunnar Bakke, arkitekturpsykolog Erik Glambek Bøe, daglig leder i Design Region Bergen Monica Hannestad, Styreleder i Bryggens Venner Janicke Runshaug Foss og restaureringsarkitekt Agathe Hoff fra Stiftelsen Bryggen.


Både Raff Designuke og sofapraten dreide seg om mer enn det mange forbinder med tradisjonell design. Byplanlegging og byutvikling har også elementer av design i seg. Kan for eksempel byen tilpasses alt regnet bedre, hvorfor kan man ikke gå tørrskodd gjennom sentrum, og kan regnvannet utnyttes til kunst og opplevelser på en måte man overser i dag? Hvordan utvikle og samtidig ivareta det unike for Bergen? Hvor skal det bygges og hvor skal det vernes, og hvordan kan vi unngå at verning av det som er unikt for byen går på bekostning av nødvendig fornying? Det ble en spennende og fremtidsrettet samtale – et tema som absolutt bør diskuteres videre.


Dette gjelder fremtiden, og i stedet for å kritisere hverandre for ting som ikke er gjort må vi handle.. Framtiden begynner nå!


Hyggelig mingling på The HUB

Etter sofapraten ble det hyggelig mingling på The HUB i Holmedalsgården med servering av tørrfiskkanapeer og noe godt å drikke. Her møtte representanter fra Bryggemiljøet deltakerne på Raff designuke.


Styreleder i Bryggens Venner, Janicke Runshaug Foss ønsket velkommen og pekte på at Raff er kommet for å bli – og det er tredje år Bryggens Venner inviterte Raff med sine designere sammen med miljøet på Bryggen.


Bryggens Venner og Stiftelsen Bryggen har 50-årsjubileum. Det var i 1962 slaget om Bryggen sto. Bryggen er bevart, og bevisstheten av Bryggens betydning for Bergen, bergenserne, Bergens kultur- og næringsliv er økende.  Bryggen har mye å tilby – og hun er overbevist om at Bryggen kan forene fortid, nåtid og fremtid.


Bryggen har sin historie, sine gårder, passasjer, farger og atmosfæren.  – Vi føler det yrende liv gjennom historien.  Bryggen i seg selv gir inspirasjon til designere, kunstnere og utallige mennesker.


Runshaug Foss syntes det var spesielt interessant at begrepet Design har utvidet seg og omfatter langt mer enn klær og mote. Mange designsjangre er representert under Raff – fra motedesign til spill- og industridesign som er representert på Bryggen.


Hun pekte på at design og annen samtidsaktuell kulturnæring er viktig for utviklingen på Bryggen. Vern gjennom bruk er ikke en floskel. Hele Bryggen må brukes, og for å brukes, må den være samtidsaktuell og tiltrekke seg mennesker. Her har vi alle en utfordring! – og hun mente at dette var noe vi alle kan bidra til.


Målet med samlingen var at mennesker med felles interesser kunne møtes, etablere nettverk og inspirere hverandre, og mye tyder på at dette skjedde. Praten gikk både om design, Bryggen og sikkert mye annet, og det ble også tid til en Bryggequiz.


Det er neppe siste gang Raff og Bryggens Venner samler de to miljøene.


Tekst og bilder Design Region Bergen

Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB