Nyhetsarkiv

Kjøp en ny, spennende bok gjennom Bryggens Venner!

Bryggens Venner innbyr alle sine medlemmer til å forhåndsbestille og kjøpe nyutgivelsen av en gammel bok, ”Journal av en Nordmands Reyse…” (om en bergensmatros´ slaveri i Tunis 1747-50).  Boken er omtalt i Bryggens Venners årbok 2011 og kan bestilles ved å sende epost til kontakt@bryggensvenner.no.

Bakgrunnshistorien er denne: Våren 1747 seilte et fløytskip ut fra Bryggen, ”Fru Alida”, eid av to redere her i byen. Om bord var en besetning på 18, de fleste bergensere og med Jens Lax som kaptein. Om bord var også matrosen Hans Jochum Schram, da bare 19 år, som vi senere skal høre mer om.

I Middelhavet ble skipet kapret av tunisiske sjørøvere og mannskapet satt i slaveri, inntil de om lag tre år senere ble frikjøpt av den dansk-norske slavekassen i København. Så, 41 år etter frikjøpet, fikk den da aldrende tidligere sjømatrosen, Hans Jochum Schram, endelig publisert sin bok om slaveriet i Tunis og om det tunisiske samfunnet i tillegg: Journal af en Nordmands Reyse fra Norge til det middellandske Hav, da han med fleere bleve af de africanske Armateurs giorte til Slaver i Barbariet, med hans Reyse derfra til hans Hiem igien, tilligemed en Beretning om Indbyggernes Sæder og Skikke, med sandfærdig Fortælling om adskilligt.

Boken gjenutgis nå på Kystforlaget, og dokumentarforfatter og arkivforsker Torbjørn Ødegaard har skrevet et forord, en innledning og satt forklarende noter til Schrams egen tekst. Bryggens Venner har innledet et samarbeid med Kystforlaget, som går på at medlemmene tilbys boken til en rabattert pris, og videre at Bryggens Venner tjener litt på salget.

Boken forventes ferdig trykt i november 2012. Nærmere informasjon om hvor den vil kunne kjøpes eller hentes på Bryggen, vil komme senere.


Det er mange vinnere her: Schram får sin bok gjenutgitt post mortem. Kystforlaget får solgt sine bøker. Bryggens Venner tjener noen kroner.

Og, som sagt, medlemmene får anledning til å kjøpe en spennende bok – kanskje en julegave, litt billigere enn prisen i bokhandlerne.


Det er en spennende historie man her leser om, en historie fra virkeligheten. Hans Jochum Schram ble satt til å være hofftjener for den vitebegjærlige prins Seleman, en tjeneste han utførte på den aller beste måte. Ja, Schram var så ettertraktet, at tuniserne på et tidspunkt ville ha to holstenske okser for å frikjøpe ham, og når frikjøpet endelig var i orden, gråt både slaven Schram og herren Seleman for at de skulle adskilles.
Hans Jochum Schrams bok slik den så ut i 1791. Pris til Bryggens Venners medlemmer kr. 215 – Pris bokhandel kr. 289
Schram skriver om det meste i Tunis: om livet som slave, landet i alminnelighet, folkene der, ritualer og tradisjoner, små og store hendelser fra hans tid i det som ble sett på som en Røverstat i Europas øyne. Selv mente Schram noe annet og skrev: ”Jeg savnede intet uden Friheden…” Det er dette som også er tittelen på boken som Bryggens Venner nå tilbyr sine medlemmer.

Se også vedlagte Subskripsjonsinnbydelse.


Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB