Nyhetsarkiv

Jubileumsårsmøte – Bryggen-mysteriet av Gunnar Staalesen

2012-årsmøtet i Bryggens Venner sto i jubileets tegn. 50 år med bevaringshistorie for Bryggen ble behørig markert. 24. november går den ordentlige festen av stabelen. Årsmøtet med derpåfølgende medlemsmøte var en fin opptakt med lansering av Gunnar Staalesens “Bryggen-mysteriet” – spesialskrevet for Bryggens Venners 50 års jubileum.

- Hvordan skal vi spre kunnskap og interesse for Bryggen og Bryggens historie? En måte å nå ut på er å utfordre Gunnar Staalesen til å skrive en kort-krim som finner sted på Bryggen, sa styreleder i Bryggens Venner Janicke Runshaug Foss da hun introduserte Gunnar Staalesen som kveldens hovedtaler på årsmøtet. Hun benyttet samtidig anledningen til å takke Staalesen for å ta utfordringen og skrive boken.


Staalesens bok er trykket opp i 2 000 eksemplarer og hvor 500 av disse er nummererte. En morsom oppgave mente Staalesen.


Bryggen i litteraturen

Men det var ikke bare den nye boken som var utgangspunktet for Staalesen denne kvelden. Foredraget på årsmøtet hadde tittelen “Bryggen i litteraturen”, og forfatteren hadde brakt på det rene at pussig nok har ikke Bryggen vært et yndet objekt for forfattere. Staalesens kilde er Willy Dahl, tidligere professor i litteratur ved Universitetet i Bergen. Det han har avdekket er at det er overraskende lite som pågår på Bryggen i litterarturen.


- Ikke før på slutten av 1800-tallet dukker Bryggen opp i litteraturen, blant annet i en av Hans Wiers-Jenssens krønikere. Men den store bergensforfatteren som hadde lagt deler av handlingen til Bryggen, er Amalie Skram. Hun beskrev lukter, farger og lyder bedre enn noen annen har gjort før eller siden, mener Staalesen. Han trakk frem passasjer fra Hellemyrsfolket som en av de viktige kildene som forteller om hvordan livet kan ha fortonet seg på Bryggen.


– Amalie Skram gikk jo selv på Bryggen under sin oppvekst i Bergen og må ha gått forbi Bryggen på vei til skolen, påpekte han i innlegget sitt.


Avslutningsvis leste Gunnar Staalesen fra den nye ”Bryggen-mysteriet” hvor Varg Veum ikke overraskende er en sentral figur. Han kunne og avsløre at den neste Varg Veum-romanen som er i skriveprosessen, har flere kapitler fra Bryggen.


En spennende Bryggen-høst står for døren med både vervekampanje, høstmøte og jubileumsfest. Så her er det bare å henge med i svingene! Neste medlemsmøte er planlagt til tirsdag 02. oktober 2012.


Tone Hartvedt

Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB