Nyhetsarkiv

Bryggevenner på Fløien – et hyggelig og lærerikt julemøte

Bryggens Venner bød på en morsom og lærerik innføring i Nordlandshandelen og 1850- årenes miljø på Bryggen. Tørrfiskens betydning for Bergens rikdom og utvikling var det liten tvil om, og tørrfiskretten – ”Bryggen 1564” stod selvfølgelig på menyen. Den smakte utrolig godt.

178 medlemmer var til stede på Fløirestauranten på vårt julemøte 30. november 2011, og vår leder Janicke Runshaug Foss – ønsket alle begeistret velkommen. Kjempeflott at så mange var til stede, men så har kvelden mye godt å by på.. på Fløien!


Hun ble tidlig avbrutt av Bryggekjøbmann Pütter, Tryggve Fett, som kom ”blesene” inn – antrukket i kongeblå frakk, skalk på hodet og stokk i hånden: ” ”Hvor blir Jekta fra Svolvær av??? Kommer ikke tørrfisken ?? Hvor er jekteskipper John Berg –  ?? ”


Både dramatisk og morsom ble dialogen mellom disse to, da Jekteskipper John Berg dukket opp med loshatt og losfrakk over elegante søndagsklær med kalvkryss i halsen.


Vi fikk en praktfull innføring i 1870 årenes miljø på Bryggen, hvor kjøpmannen ventet og ventet, og da Jekta endelig kom, hvem som gjorde hva for å få tørrfisken, tran, sild og rogn på plass i de mange sjøboder. Ikke minst – om pruting og kvaliteter og om videre kreditt og stadig større gjeld. Og ikke minst vrakingen – dette Bergens domene, som nå var på veg ut og opp til Lofoten.

Det ble Kjells oppgave å takke de to glimrende aktører med kjempeklapp fra forsamlingen. Til dette var det på sin plass å synge; ”En ekte lofot torsk jeg er…” hvilket ble gjennomført med bravur.


Hvorfor navnet Bryggen og ikke Tyskebryggen?

Da maten lot vente på seg, inviterte Janicke, Tryggve til å kommentere temaet ”Tyskebryggen”. Det ble en verdig og forklarende informasjon til handelshistorien på Bryggen, og gav oss også god forståelse av at Bryggen av historiske årsaker fortsatt bør hete Bryggen.


Retten – ”Bryggen 1564”

At baren var noe underbemannet og at sulten ble markant – la ingen demper på humøret.

Tvert i mot – da maten kom, ble kommentarene unisone: ” Hvor kan vi kjøpe denne tørrfisken? Retten – ”Bryggen 1564” er virkelig en suksess. Kjøkkenet hadde gjort en kjempejobb.


Til ære for Nord-norske fiskere og Nord-norsk kultur sang vi alle vers av den Nord-norske nasjonalsang: ”Å eg veit meg et land…”  Vakkert !


Å stå i kaffekø er ikke dagligdags, men det måtte vi. Som plaster på køen, fikk vi søtsaker ”nylagete kaker” servert av Eric Saudan. Det var namnam.


Det var gledelig å lytte til ”summingen” rundt bordene. Kjente og ”ukjente” fant hverandre i dette Bryggefellesskap, hvor både Tryggve Fett og ikke minst John Berg nærmest ble overfalt av begeistrede entusiaster.


Kveldens avslutning

Tilslutt smilte seniorprest og AG9-medlem Ragnar Waagbø – julen inn på sin inkluderende måte. Stor takk til Ragnar. At flere av deltagerne måtte rekke en ”bane” akkurat da – var faktisk leit, men vi avsluttet ved å synge ”Deilig er Jorden” – stående.


Kl 2145 takket Janicke for fremmøte – informerte kort om planer for 50-årsjubiléet og at dato for årsmøtet var satt til tirsdag 12. juni 2012.


Hun ønsket alle en God Jul og takket for et godt Bryggeår. Hun avsluttet med å ønske alle vel hjem og ikke minst – Vel møtt til et aktivt jubileumsår 2012.


Tekst: Kjell Moberg, leder AG9


Bilder: Jørgen Gulbrandsen

Kommentarer er lukket.

Følg oss på FB